Planificare fiscala – analiza pentru antreprenorii romani

  • de

*exemplificare pentru SRL cu cifra de afaceri 1mE si profitabilitate bruta 30%

Intr-un context economic marcat de provocari, cresterea sarcinii fiscale este o noua provocare pentru antreprenori.

Peste 500000 de firme sub 1 mE trebuie sa inteleaga noi concepte fiscale si sa aloce mai multa atentie fiscalitatii. E nevoie si din acest punct de vedere de cresterea profesionalizarii departamentelor financiar-contabile si antreprenorii au nevoie de parteneri de business care sa ii sprijine la acest nivel.

Afacerile cu profitabilitate mare – intre 500k-1mE – afectate de schimbarea regimului de impozitare de la 1% micro (impozit pe venit) la 16% impozit pe profit.

Ioana Arsenie – strateg financiar, FCCA: „Tentatia de a optimiza situatia, prin multiplicarea numarului de microintreprinderi trebuie atent analizata prin prisma complexitatii administrative, logistice, de trezorerie, si exista riscul ca energia antreprenorului sa se iroseasca in operational, in loc sa dezvolte business-ul, pe langa alte costuri suplimentare.

De accea recomand un calcul simplu, aproximativ, care sa raspunda la aceasta intrebare – Cat pierd si ce crestere de cifra de afaceri e necesara pentru a compensa? 

 

Freelancerii – soloprenorii – PFA/SRL fara angajati – o categorie importanta, obligata sa calculeze atent si sa ia o decizie, chiar si pentru cateva mii de euro. „Antreprenorii mici si freelancerii pierd avantajul competitiv dat de preț, acestia fiind nevoiți să reconsidere tarifele și ofertele pentru a supravietui și putea plăti taxele majorate. Modelul de business bazat pe subcontractare va trebui atent analizat din punct de vedere financiar.”-spune Ioana Arsenie.

Decizia de a migra spre SRL vine la pachet cu mai multa strictete in organizarea activitatii si este nevoie de suport real pentru aceasta categorie de mici intreprinzatori in etapa de tranzitie.

„Sub rezerva posibilelor ajustari in varianta finala,consider ca este important sa avem reglementari care sa fie in mod natural aplicate unui model de business si sa nu interfereze cu decizia antreprenorului de a-si organiza afacerea. Din punct de vedere strategic, planificarea fiscala este o axa de actiune, insa, pentru a iesi din zona afacerilor mici trebuie sa invatam sa ne concentram atentia pe marje, optimizare operationala prin automatizari si digitalizare, si mai ales pe scalare.Cu siguranta antreprenorii vor acomoda noul sistem si vor fi foarte atenti la productivitate, in conditiile cresterilor salariale si a intregii structuri de costuri”- spune Ioana Arsenie.   

Trusted Advisor Strategy & Finance ofera servicii integrate de contabilitate si management financiar si ajuta companiile sa aiba strategii financiare sanatoase si clare.

Ioana Arsenie este profesionist in finante cu experienta de peste 20 de ani in roluri strategice, board advisor si fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiara si bugetare digitalizata pentru IMM-urile care vor sa depaseasca un milion de euro.

Mai multe info https://trustedadvisor.ro/

 

Preluari media:

Club Antreprenor: https://www.clubantreprenor.ro/2022/07/07/antreprenorii-romani-isi-muta-energia-pe-planificarea-fiscala-va-creste-numarul-firmelor-peste-1me/

Anuarul de Consultanta: https://www.anuaruldeconsultanta.ro/articole/3339-antreprenorii-romani-isi-muta-energia-pe-planificarea-fiscala-va-creste-numarul-firmelor-peste-1me.html

Ziua Cargo: https://www.ziuacargo.ro/articole/planificarea-fiscala-o-noua-corvoada-pentru-antreprenorii-mici-199747.html/

Comunicate de Presa: https://www.comunicatedepresa.ro/trusted-advisor/planificarea-fiscala-va-creste-numarul-firmelor-peste-1me/

Financiarul.ro: https://financiarul.ro/business/planificarea-fiscala-provocare-pentru-antreprenori/ 

Business24.ro: https://business24.ro/companii/stiri-companii/ioana-arsenie-trusted-advisor-antreprenorii-mici-si-freelancerii-pierd-avantajul-competitiv-dat-de-pret-1619115 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *